Hammam woordenboek

Buikplaat (= buiksteen, navelsteen)

Verwarmde marmeren of granieten plaat in de centrale ruimte van de hammam. Gebruikt voorafgaand aan de hammambehandeling om op te warmen, te ontspannen en de huid klaar te maken voor de scrub. Soms vindt hierop ook de massage plaats.

Ghassoul

Zie Rasul

Hammamschaal

Schaal, vaak van koper of zilver, voor het bewaren van de hammamzeep.

Hararet (= harara)

Stoom-zweetruimte is het hart van de hammam. De hararet is de belangrijkste ruimte van het badhuis.

Kese

Scrubhandschoen voor zeepmassage, vaak gemaakt van linnen, viscose of paardenhaar

Pestemal (= pastemal)

Traditionele hammamdoek, gemaakt van katoen en meestal geruit. Je draagt de pestemal om je middel, of onder de oksels. In traditionele hammams draag je een (bikini)slip onder de pestemal.

Rasul

Eeuwenoud Arabisch reinigingsritueel met rasulklei. Je smeert jezelf in met klei en laat die op de huid inwerken door middel van een stoombad. Daarna spoel je jezelf af onder een warme douche. Het resultaat van deze natuurlijke reiniging is een schone, verzorgde, zijdezachte huid.

Rasulklei

Een honderd procent natuurlijke, vulkanische klei afkomstig uit Marokko. In de saunawereld wordt ook vaak Franse klei gebruikt of modder uit de Dode Zee, die rijk is aan magnesium en ijzer. De klei zuigt als een spons vocht en afvalstoffen op, de mineralen in de klei werken als een peeling voor de huid.

Sabon beldi

Zachte bruine zeep uit Marokko

Tas

Kom om water mee over je lijf te gieten. Traditioneel gemaakt van koper en versierd met ornamenten.

Tellak

Turkse benaming voor de masseur in de hammam.

Torba (= zeepzak)

Katoenen zeepzak met laurier- of olijfzeep waarin de masseuse lucht opvangt. Wanneer zij de zak boven je lichaam leeg knijpt, word je bedekt met een grote berg zacht schuim.